Hoe Kook Je Rijst Het Beste (Kooktijd per soort)

Het kan soms best verwarrend zijn om te weten hoe lang rijst moet koken. Deze verwarring ontstaat vooral doordat er zoveel verschillende soorten rijst zijn. Hoe je rijst moet koken en de kooktijd hangt af van welke soort rijst je hebt gekocht. Maar geen zorgen, na het lezen van dit artikel is het je helemaal duidelijk!

Hoe Rijst Koken

Voordat je rijst gaat koken doe je er goed aan te weten welke soort rijst je hebt. Heb je bijvoorbeeld snelkookrijst, dan is deze voorgekookt en hoeft nog maar 10 minuutjes te koken voor hij klaar is om te eten.

Maar heb je zilvervliesrijst gekocht, dan moet deze aanzienlijk langer koken, tot wel 45 minuten. Deze rijst moet langer gekookt worden omdat de schil nog om de rijstkorrel zit. Dit maakt zilvervliesrijst voedzamer en gezonder, maar zorgt er wel voor dat hij wat langer moet doorkoken om gaar te worden.

Als je rijst te lang op het vuur hebt staan, kook je de rijst korrel stuk. In de meeste gevallen is dit niet wenselijk. Behalve bij risottorijst en rijstsoep. In de Aziatische keuken is rijstsoep een super populair ontbijt gerecht. Het wordt gemaakt door gekookte witte rijst samen in een pan met groenten en kruiden te koken tot de rijstkorrel uiteen begint te vallen. Zo zie je dat er niet een rechtlijnig antwoord is op de vraag hoe je rijst moet koken.

Rijst koken in gietijzern pan op vuur buiten
Yay Rijst koken in gietijzern pan op vuur buiten

Hoe je rijst niet moet koken

Een fout die veel mensen maken bij het koken van rijst in een pan is dat ze veel teveel water erbij doen en dit later afgieten. Op deze manier spoel je ook voedingstoffen en smaak weg. Het is eigenlijk de bedoeling dat je de perfecte hoeveelheid water in de pan doet, en dit water word dan door de rijst opgenomen. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar. Deze manier word ook wel droog koken genoemd.

Tot nu toe heb ik het alleen nog maar gehad over rijst koken in een pannetje water. Er is echter een veel betere manier om rijst te koken. Er is namelijk een speciaal apparaat voor ontwikkeld, de rijstkoker.

De rijstkoker is in iedere Aziatische keuken te vinden en is daar net zo standaard als bij ons de koelkast en koffiezetapparaat. Als je één keer zon apparaat in werking hebt gezien, snap je ook direct waarom. En ze zijn ook nog super economisch in de aanschaf!

Het koken van rijst in een pannetje met water is eigenlijk omslachtig, lastig en het resultaat is nooit zo mooi als wanneer je rijst kookt in een rijstkoker. In dat geval doe je gewoon de benodigde hoeveelheid rijst in de pan van de rijstkoker, en daarna de benodigde hoeveelheid water erbij.

Rijst koken in gietijzeren pan
Yay Rijst koken in gietijzeren pan

Hoe lang moet rijst koken

Vaak heeft de binnenkant van de pan van de rijstkoker streepjes om aan te geven hoeveel water er in de pan moet voor de hoeveelheid rijst die je wilt koken. Er zijn ook eenvoudige maniertjes om te onthouden hoeveel water er bij moet, afhankelijk van welke soort rijst je gaat koken. Ik zal dit hieronder in een tabelletje weergeven.

Soort RijstKooktijd
(minuten)
Water
(per kop rijst)
Snelkookrijst8-102
Pandan / Basmati20 – 251,5 – 2
Jasmijn20 – 251,5 – 2
Zilvervliesrijst40 – 452 – 2,5
Sushi rijst25 – 301,5
Risotto rijst15 – 20
Wilde rijst40 – 603 – 4
Verschillende soorten rijst met kooktijd en de benodigde hoeveelheid water in kopjes per 1 kop rijst.

Manieren om Rijst te koken

Voor de duidelijkheid zet ik hier nog even kort alle manieren om rijst te koken op een rijtje.

  • Rijst koken in (te) veel water: Dit is heel eenvoudig. Voeg een ruime hoeveelheid water toe aan de pan, en kook de benodigde tijd. Neem de pan dan van het vuur, giet het water af en laat met het deksel op de pan nog 5 minuten staan.
  • Rijst ‘droog’ koken: Bij deze methode voeg je de juiste hoeveelheid water toe aan de rijst zodat deze droog kookt. Wanneer al het water opgenomen is door de rijst is de rijst klaar. Deze methode is wat lastiger in de pan, omdat het makkelijk is de rijst aan te branden. (Een rijstkoker schakelt automatisch uit).
  • Rijst stomen: Deze methode duurt het langst. Voor deze methode heb je een stoompan nodig. Heb je die? Breng het water aan de kook en vul de stoompan met rijst op bakpapier. Als je pandan of basmati rijst stoomt heeft het zo’n 40 minuten nodig om gaar te worden, maar dit hangt ook af van de hoeveelheid.
  • Rijst koken in de magnetron: Deze manier zou ik eigenlijk niemand aanraden tenzij je in een situatie zit waar er misschien geen pan of fornuis beschikbaar is. Dit zal waarschijnlijk voor 1 persoon zijn, dus: neem 1 kop rijst en voeg 2 koppen water toe. Plaats je microwave veilige container in de magnetron 10 minuten op hoog. Nu zou het water uit het bord verdwenen moeten zijn. Bedenk het bord nu met folie en plaats terug in de magnetron voor 3 minuten. Neem het weer uit de magnetron, laat een paar minuten rusten. De rijst is nu klaar! Maar als het nog een beetje hard is, doe het gewoon nog een minuutje afgedekt in de oven.
  • Rijst koken in rijstkoker: Deze is makkelijk. Doe de gewenste hoeveelheid rijst in de rijstkoker. Voeg de juist hoeveelheid water toe (check tabel boven). Zet rijstkoker aan. De rijstkoker schakelt vanzelf naar de warmhoudstand wanneer de rijst klaar is!
Maat streepjes in de pan va de rijstkoker
Yay Maat streepjes in de pan va de rijstkoker

Moet je rijst wassen?

Er is eigenlijk geen hard regel wat betreft het wassen van rijst. Sommige mensen zeggen van wel, andere zeggen van niet. Zelf doe ik het niet. De rijst is zo schoon dat het eigenlijk niet nodig is. De rijst kan soms wel erg schuimen als je het niet wast vanwege het aanwezige zetmeel. Het wassen van de rijst vermindert de hoeveelheid zetmeel en kan dus het schuimen verminderen. Ook kookt het wat droger af als je de rijst wast.