10 Verschillende Aardbeien Soorten

Aardbeien, we eten ze allemaal wel eens, en er bestaan ook veel verschillende soorten aardbeien. Aardbeien worden in België soms ook wel de zoete rode snoepjes genoemd. Voor wij ze niet zoet genoeg zijn is het geen schande om deze lekkere stukjes fruit te eten met wat kristalsuiker of een beetje chocoladesaus, maar een goede rijpe aardbei zou dat niet nodig moeten hebben.

De beste aardbeien zijn toch die, die uit grootmoeders moestuin komen? Mooie volle aardbeien met heel veel smaak, en vooral ook met heel veel liefde behandeld. Ik hoor ze nog discussiëren rond de keukentafel: “Is dit een Lambada of een Korona?”. Twee hele zoete soorten aardbeien met een mooie glanzende kleur. Er bestaan veel verschillende soorten aardbeien die we hier zullen bespreken. 

Nu ik wat ouder ben vind ik het ook zalig om mijn eigen aardbeitjes te kweken. Weet je dat je het hele jaar door aardbeien kan oogsten? Als je de soorten maar goed weet uit te kiezen. Sommige plantjes kan je ook in de serre plaatsen om in de nazomer nog te oogsten.

Het leuke aan aardbeien plantjes is dat je niet zo een grote tuin nodig hebt. In enkele potten op het balkon kunnen ze even goed groeien! Probeer dat maar eens met meloenen. Eigenlijk zou iedereen ze moeten hebben staan. Het zijn zulke lekkere vruchtjes, en ze zijn enorm gezond!

1. De Bosaardbei

Bosaardbei
Yay Bosaardbei

Waarschijnlijk is de bosaardbei de meest bekende soort. Mensen verwarren vaak de bosaardbei met de cultuur aardbei, 2 belangrijke tegenhangers. De bosaardbei is eigenlijk de natuurlijke versie van de standaard aardbei die bij ons geteeld wordt. De Bosaardbei groeit zowel in België als Nederland, en meestal op een goed vochtige zandgrond. 

De aardbeien van deze plant zijn over het algemeen middelgroot. Ze hebben een ronde vorm en zijn knapperig van smaak. Het nadeel aan de bosaardbei is dat ze vrij moeilijk te bewaren is. Optimaal is om ze direct op te eten na het plukken. Deze heerlijke soort kan geoogst worden vanaf mei tot september. De bosaardbei heeft een heel zoete geur die je van relatief ver kan herkennen. 

2. De Lambada aardbei

Lambada aardbeien
Yay Lambada aardbeien

Deze aardbeiensoort valt in de smaak bij veel chef-koks. Het is een enorm populaire aardbeiensoort om te verwerken in allerhande desserts. De lambada aardbei is een zeer seizoensgebonden topproduct dat verkrijgbaar is in mei en juni. De aardbei kan soms ook nog iets vroeger of later op het seizoen worden geoogst, maar smaakt het best in deze 2 maanden. 

De aardbeien zelf hebben een zeer vol aardbeienaroma. Daardoor ruiken ze heerlijk en smaken ze heel erg zoet. Qua vorm is deze aardbei ietwat puntig. Van de kleur wordt ook gezegd dat ze heel intens rood is. De vrucht heeft een stevige structuur waardoor ze mooi kan worden gesneden en verwerkt. 

3. De Ostara aardbei

Ostara Aardbeien
strawberry-plants.ie Ostara Aardbeien

Deze aardbeiensoort is misschien ietwat minder gekend, toch is het een enorm leuke soort om te telen. De planten zelf groeien heel erg goed, waardoor je jaar na jaar meer aardbeien kan oogsten. Een groot voordeel van deze soort is dat ze doordragend is. Ze begint te bloeien in april en bloeit tot begin oktober. 

Deze plant staat bekend omdat ze heel wat oogst oplevert. Een leuk weetje: door de eerste bloemen van de plant te verwijderen zal de plant zelfs nog meer opbrengen. Ze is zoet en spits qua vorm, daarmee is ze, wat betreft de vorm, erg gelijkend op de lambada aardbei. Het grote verschil tussen die twee zit hem in de smaak. 

4. De Gariguette aardbei

Gariguette aardbeien
wikimedia Gariguette aardbeien

In het gastronomische Frankrijk weten ze wel hoe ze moeten genieten van eten. De Gariguette aardbei is een oude Franse soort. Het is een aardbei die al vroeg op het seizoen begint te groeien en heeft een heel kenmerkende langwerpige vorm. Ze zijn redelijk lichtrood van kleur en van grootte worden ze klein- tot middelgroot. 

Vroeger werden ze vooral in het zuiden van Frankrijk voor commerciële doeleinden geteeld. Vandaag de dag zijn ze wijdverspreid. De beste aromatische smaak wordt verkregen door de aardbeien in volle zon te laten rijpen. Bij ons kan je ze ook kopen, maar de beste smaak vind je in Frankrijk zelf. Proef zelf maar eens wanneer je daar op vakantie bent! 

5. De Elsanta aardbei

De meest geteelde aardbeiensoort is toch wel de Elsanta. De mooie kleur en de fantastische vorm maken ze onweerstaanbaar! Het grootste voordeel dat dit ras biedt, is dat de vruchten goed houdbaar zijn. Je kan ze makkelijk enkele dagen koel bewaren. Daardoor wordt deze vrucht in heel Europa commercieel geteeld. Als beginnende aardbeienteler is dit ook echt een soort waarmee je kan beginnen. 

Van smaak is de Elsanta aardbei heel verrassend. Ze bestaat van overwegend zoet, tot licht zuur. Niet het zuur waarvan je een scheef gezicht trekt, maar lekker smaakvol en fris van smaak. Het is de aardbei die we allemaal herkennen. De aardbeien kunnen worden gegeten tussen april en november, een lang seizoen dus! 

6. De Favori aardbei

Dit speciale aardbei ras is tamelijk nieuw. Het is een doordragend ras, waarvan de smaak iets weg heeft van de bosaardbei. De planten brengen mooie grote en glanzende vruchten voort. Handig is dat de vruchten voornamelijk boven de plant groeien, waardoor ze ook makkelijk kunnen geoogst worden. 

Deze vruchten zouden op termijn wel eens even vaak, of zelfs vaker geconsumeerd kunnen gaan worden dan de Elsanta aardbei. Dit ras werd in Nederland zelfs al uitgeroepen tot aardbei met de beste smaak aller tijden. Benieuwd welk ras op lange termijn op de eerste plaats zal staan…

7. De Korona aardbei

Korona heeft vandaag de dag een erg negatieve bijklank gekregen, jammer genoeg. Want als aardbeien zijn ze heel erg lekker! De aardbei is dieprood van kleur, en ook het vruchtvlees is normaal gezien donkerrood. Het grootste nadeel van deze vruchten is dat ze eigenlijk enkel bestemd zijn voor directe consumptie. Maar elk nadeel heb z’n voordeel: hieruit zijn al leuke concepten ontstaan, waar boeren hun veld openstellen en klanten zelf hun aardbeitjes kunnen komen plukken. 

De vruchten zijn rijp gedurende 1 enkele maand. Tussen half mei en half juni kan je deze smaakvolle aardbeitjes oogsten. Aangezien de plant maar gedurende een korte tijd vruchten oplevert, wordt aangeraden om uitlopers van de plant te verwijderen. Op deze manier kan alle energie naar de vruchten gaan. Ook deze aardbeisoort is nog niet zo lang op de markt. 

8. De Ananas aardbei

De ananas aardbei wordt soms ook wel de albino aardbei genoemd. Dit heeft ze te danken aan haar witte kleur. Het grappige aan deze vrucht is dat naast het witte vruchtvlees, de vrucht ook rode zaden bevat. Vroeger heerste er in Amerika een opvallende trend. In het noordelijke gedeelte kwamen enkel witte aardbeien voor en in het zuidelijke gedeelte enkel de rode. 

Eigenlijk is deze ananas aardbei een spontane kruising, en nee niet tussen een aardbei en een ananas he! Dit ras was een kruising tussen een Chileense aardbei, die ook wit is van kleur, en een Noord-Amerikaanse. Maar vanwaar komt de naam ananas aardbei dan? Wel het kroontje van de aardbei zou lijken op het groen van de ananas. De naam werd dus niet bepaald door de smaak, maar door het uiterlijk. 

9. De Florence aardbei

Deze aardbeien worden soms de dikkertjes onder de aardbeien genoemd. Ze hebben een korte lengte, maar zijn goed gezet in de breedte. Ook de gewassen van de plant kunnen heel vol worden. Vandaar dat je ook best enkele uitlopers kan verwijderen, indien je deze soort teelt. Met hun vol rode kleur, vallen deze vruchtjes van heel ver op. 

Dit aardbeien ras heeft een late rijptijd, je kan ze oogsten in de maanden juni en juli. Kort daarvoor is ook de Elsanta aardbei rijp, vandaar dat deze soort waarschijnlijk minder vaak wordt gegeten. Hoewel ze minder populair is, is ze toch ook zeer lekker van smaak. Als je een moestuin hebt, zou ik deze zeker toevoegen aan jouw verzameling. 

10. De Framboos aardbei

Dit aardbeien ras wordt in het Engels ook wel de “strasberry” genoemd. Dit is een samentrekking van de woorden raspberry en strawberry. De zaadjes van de vrucht liggen wat dieper dan de zaadjes van andere aardbeienrassen, net zoals bij een framboos. Ook qua kleur lijkt deze aardbei heel sterk op de framboos. Het ras zou zo een 100 jaar oud zijn. Ze kunnen vanaf maart tot december worden geoogst. Uiteraard wel op voorwaarde dat je ze in de kas plaatst. 

Hoewel de naam misschien iets anders insinueert, heeft deze vrucht wel echt een diepe, uitgesproken aardbeiensmaak. Ook heeft deze vrucht een heerlijk fruitig aroma! Het vruchtvlees is net zoals bij de framboos zeer zacht. Een interessant weetje: door een plaag was de commerciële teelt van dit ras tijdelijk uitgestorven, maar sommige planten hebben dit overleefd in privé tuintjes. Zo kon de plant, door middel van kruisbestuiving, later terug worden geïntroduceerd.