“A chocolate a day keeps the doctor away”, is voor veel mensen een herkenbaar motto. Een stukje chocolade is hemels: het smelt lekker weg op je tong en de romige smaak laat de tijd even stil staan. Iedereen kent natuurlijk wel de drie hoofdsoorten: melk, wit en puur. Maar, er zijn nog veel smaken om te ontdekken! Welke dit precies zijn, dat lees je hieronder!
Chocolade is volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken een van de dingen waar mensen het meest verslaafd aan kunnen raken. Er komen namelijk diverse chemische stofjes in onze hersenen vrij die voor een positief gevoel zorgen. Zo ook het stofje fenylethylamine. Van dit stofje raak je opgewonden, enthousiast en gemotiveerd. Op deze manier wil je blijven eten en kan je maar moeilijk stoppen van die reep af te blijven.
Maar, wat voor soort chocoladerepen bestaan er eigenlijk allemaal precies? Er zijn namelijk heel veel soorten chocolade, veel meer dan je je op het eerste moment kan inbeelden. Vergroot je kennis over chocolade met deze onuitputtende lijst met chocoladesoorten en maak indruk op je omgeving!
1. Melkchocolade
Allereerst melkchocolade. Dit is de favoriete chocolade van de meeste mensen, omdat het niet zo uitgesproken smaak heeft. Het is een frisse, romige chocolade die je eventjes al je zorgen kan laten vergeten.
Melkchocolade is een compacte chocoladesoort waaraan melk is toegevoegd om de romige smaak te creëren waar melkchocolade zo bekend om staat. Deze bekende chocolade is uitgevonden en ontwikkeld in het jaar 1839.
De manier waarop deze melkchocolade precies wordt gemaakt, is eigenlijk een bakkersgeheim, maar diverse mensen hebben gespeculeerd dat de romige smaak teweeggebracht wordt door een specifieke manier waarop de melk wordt toegevoegd (lyolyseren genaamd).
Daarnaast wordt de melk gepasteuriseerd en gestabiliseerd, wat voor de karakteristieke smaak van melkchocolade zorgt. Een chocoladesoort die bij het grote publiek in de smaak valt, dat is melkchocolade!
2. Donkere of pure chocolade
Pure chocolade wordt gekenmerkt door een hoger gehalte cacao. Cacao heeft een vrij bittere smaak, en dit is dan ook een van de redenen dat pure chocolade veel minder geliefd is dan bijvoorbeeld melkchocolade. Melkchocolade is immers in de kern veel zoeter dan pure of donkere chocolade.
Pure chocolade wordt dus ontwikkeld met een veel hoger percentage cacao en er komt geen melk aan te pas in het ontwikkelingsproces. Het vet wordt van cacaoboter gemaakt, en niet van bijvoorbeeld melk. Dit maakt pure chocolade geschikt om zo te eten, maar ook om te gebruiken tijdens het bakken van bijvoorbeeld een brownie.
Pure chocoladerepen worden verkocht in verschillende soorten, met percentages cacao die liggen tussen de 70% en 90%: je kan dus zelf bepalen hoe zoet jij je pure chocolade eet!
3. Witte chocolade
Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade volgens veel mensen. Daar is niks aan gelogen. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter (wat dus geen echte cacao is!), melk en heel veel suiker. Het is dus een erg zoete chocoladesoort. Er komt geen cacao aan te pas in het productieproces van witte chocolade.
Witte chocolade is vrij bleek en erg wit in vergelijking met andere chocoladesoorten. Er zijn namelijk geen chemische verbindingen vrijgekomen die wel bij het maken van pure chocolade of melkchocolade ontstaan. Het smelt gelukkig niet snel doordat het vaste smeltpunt van cacaoboter lager ligt dan kamertemperatuur.
De smaak van witte chocolade is een beetje vanilleachtig, dit komt omdat er vaak gebruik gemaakt wordt van vanillestokjes tijdens het produceren van de chocolade.
4. Halfzoete chocolade
Halfzoete chocolade is een term die vooral veel in de Verenigde Staten wordt gebruikt om chocolade aan te duiden. Het label is geïntroduceerd door de firma Nestle Toll House.
Halfzoete chocolade bevat minstens 35% cacao en dat is de reden waarom het bijvoorbeeld minder zoet is dan zoete pure chocolade, maar wel zoeter dan bitterzoete chocolade. Helaas wordt de term halfzoete chocolade niet consistent gebruikt en gebruiken verscheiden merken deze term op een andere manier.
Het is een goede manier om te beginnen met het leren eten van puurdere chocolade: halfzoete chocolade is erg toegankelijk!
5. Ruby chocolade
Ruby chocolade staat bekend om zijn prachtige roodroze kleur. Deze chocolade doet het daarom bijzonder goed op taarten vanwege deze fantastische kleur! De chocoladesoort werd op de markt gebracht door Barry Callebaut.
Ruby chocolade is nog een vrij nieuwe chocoladesoort, het kwam pas rond het jaar 2017 echt tot stand. De chocoladesoort heeft een roodroze kleur door de Ruby cacaoboon. Dit zorgt voor een zoete, maar ook zure smaak. Een unieke soort!
6. Couverture-chocolade
Couverture-chocolade is een chocolade van bijzonder hoge kwaliteit! Dit komt omdat de chocolade meer cacaoboter bevat dan andere chocolade. Deze chocoladesoort is daarom uitermate geschikt voor het garneren, dippen of decoreren van gerechten.
Een onmisbare chocoladesoort in de keuken van een luxe restaurant! Professionele bakkers zweren bij deze chocoladesoort, aangezien het hoge percentage cacaoboter (minstens 30%), wat het erg duur maakt. Het is een soepele chocolade die over de tong glijdt!
7. Rauwe chocolade
Rauwe chocolade is chocolade waar eigenlijk nog helemaal niks mee is gedaan. Het is niet bewerkt en bevat nog weinig e-nummers: het is een zuivere chocolade waar nog niet mee gekunsteld is in de fabriek.
De chocolade is niet vermengd of verwarmd met andere ingrediënten. Dit is een zeer gezonde vorm van chocolade, dus mocht je dol zijn op chocolade, is het handig om af en toe te snacken van rauwe chocolade!
8. Samengestelde chocolade
Samengestelde chocolade is het label voor een chocoladesoort die perfect combineert met verschillende soorten vetten. De cacao past heel goed bij de verschillende soorten vetten (denk aan tropische vetten, maar ook een plantaardige vetten). Deze chocolade wordt tevens vaak gebruikt voor een laagje om bepaalde bars (zoals Mars/Snickers etc.).
9. Gemodelleerde chocolade
Gemodelleerde chocolade is niet per se de chocolade zoals we hem kennen. Gemodelleerde chocolade is een soort goedje dat bestaat uit chocoladepasta, met glucosestroop of gouden siroop. Het is een welbekende pasta in de patisserie-keuken, aangezien het het goed doet in taarten of cakes.
Op deze manier kan je wat meer diepgang in je gebak creëren, omdat het nu niet alleen biscuit is, maar ook een extra smaakje eraan is toegevoegd in de vorm van chocolade!
10. Crème chocolade
Crème chocolade is een chocoladesoort die extreem romig is. Het smelt lekker weg op je tong en je blijft de smaak nog lang proeven. Deze vorm van chocolade wordt ook vaak gebruikt in de botercrème waar cupcakes mee gegarneerd worden.
Je kan het natuurlijk ook gewoon zo eten, als je dol bent op de romige smaak. Deze romige smaak wordt gemaakt door extra veel melk toe te voegen aan het productieproces. Op deze manier komt die romige smaak pas echt goed naar boven!
11. Gianduja chocolade
Gianduja chocolade is erg onbekend als chocoladesoort. Deze naam is verbonden aan een Europese manier van chocolade maken, waarbij chocolade wordt gecombineerd met notenpasta. Hazelnootpasta wordt het vaakst gebruikt, maar je kan gianduja ook met amandelpasta maken, voor een ietwat rokerige smaak.
Gianduja chocolade kan ter decoratie worden gebruikt, maar je kan het ook in een gerecht zelf gebruiken (een taart bijvoorbeeld). Je kan het goed uitrollen, maar je kan het ook tot een soort mengsel maken: helemaal hoe jij het nodig hebt!
Als jij dus graag de taart wil omlagen met deze chocolade is dat goed mogelijk: je moet het gewoon even uitrollen. Je kan ook tussen twee lagen biscuit een beetje van de gianduja chocolade smeren, zodat je biscuit wat meer flair krijgt.
12. Snoepgelaagde chocolade
Snoepgelaagde chocolade staat ook wel bekend als zomergelaagd of samengesteld-gelaagd. Deze labels verwijzen aan producten die zijn gelaagd met melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade.
Er komt hier geen cacaoboter aan te pas: er zijn oliën en vetten die de cacaoboter vervangen. Dat is goedkoper dan cacaoboter, aangezien cacao flink aan de prijs is. Snoepgelaagde chocolade heeft daardoor geen extreme of uitgesproken smaak.
Wat wel karakteristiek is aan snoepgelaagde chocolade is dat de chocolade bijzonder goed en bijzonder snel smelt. Als je dus dol bent op chocoladefondue, dan is deze chocoladesoort de soort die je hiervoor het beste kan gebruiken. Je kan hier bijvoorbeeld stukjes aardbei of ander fruit of koekjes in dippen voor een echte smaaksensatie!
13. Bitterzoete chocolade
Bitterzoete chocolade lijkt op halfzoete chocolade (nummer 4 van de lijst). Het valt onder de noemer pure chocolade, maar het is zoeter dan halfzoete chocolade. De cacaopercentages liggen tussen de 50% en 80%. De smaak is diep, maar wel bitter.
Als je een echte chocoladeliefhebber bent, is bitterzoete chocolade ideaal, aangezien je niet snel misselijk wordt omdat de soort niet ultra-zoet is. Daarnaast is deze chocoladesoort perfect voor een in een brownie of in chocolatechip-koekjes.
Het heeft vaak een nogal aardse, zuivere smaak, en die doet het enorm goed in zo’n baksel. Je hoeft niet bang te zijn dat de zoete smaak het baksel gaat overheersen. Mocht je toch nog wat suiker missen, dan kan je eenvoudig uitwijken naar halfzoete chocolade, aangezien deze twee chocoladesoorten uitwisselbaar zijn (ze hebben dezelfde herkomst en zijn beide varianten van pure chocolade).
Deze chocoladesoorten worden daarom in de volksmond ook wel bakkerschocolade genoemd, aangezien deze chocolade bijna standaard gebruikt wordt in de patisserie. Het is chocolade in de puurste vorm zonder dat er extra zoetstoffen aan zijn toegevoegd.
Het is enkel natuurlijke cacao. Het is perfect om te bakken met deze chocoladesoorten en zorgt voor een rijke chocoladesmaak. Jouw gerecht steelt de show als je er een van deze twee chocoladesoorten in verwerkt!
14. German’s zoete chocolade
Samuel German is de bedenker of oprichter van deze overheerlijke chocoladesoort. De pure chocolade is zoet, maar niet te zoet. Het is eigenlijk pure chocolade, maar German besloot om extra suiker aan deze chocoladesoort toe te voegen, omdat hij de smaak toch iets te bitter vond.
Hij dacht dat de extra suiker in de smaak zou vallen bij bakkers, zodat ze wat meer kanten uit zouden kunnen (in plaats van alleen vrij bittere chocolade tot hun beschikking te hebben). Duitse chocoladetaart bevat standaard deze chocoladesoort, om Samuel German te eren met zijn geweldige uitvinding.
15. Cacao stukjes
Je hebt niet alleen hele chocoladerepen, maar ook losse stukjes cacao. Dit is chocolade in de meest pure vorm, omdat het eigenlijk 100% platgestampte cacaobonen zijn. Als de bonen worden geoogst, dan gaan ze door een ontwikkelingsproces van enkele weken, en worden daarna pas gestampt tot cacaostukjes.
De stukjes bevatten veel antioxidanten en zijn erg goed voor de gezondheid! Als je dus graag wat gezonder wil worden, kan je ervoor kiezen om af en toe wat cacaostukjes tot je te nemen. Het kan nogal bitter zijn, dus soms moet je even door de zure appel heen bijten!