18 Soorten Leibomen — voor ieder doel een Leiboom

Leibomen zijn bomen die makkelijke om een frame geleid kunnen worden. Bomen als de leilinde worden vaak geleid langs een verticaal frame, en bomen als de dakplataan langs een horizontaal frame. Dit is eenvoudiger dan het leiden van kruipende of slingerplanten. Bovendien zorgt de geleiding ervoor dat de boom er netter uitziet. Er zijn diverse soorten leibomen, die ieder een specifieke toepassing heeft.

Er zijn zowel bladhoudende als bladverliezende leibomen. Een van de bekendste bladverliezende leibomen is de plataan. Platanen zijn sterk, kunnen veel wind en regen verdragen en gedijen daarom goed in Nederland.

Leibomen zijn een fantastische aanwinst voor elke soort tuin. Vooral in kleinere stadstuinen kunnen deze bomen een aanwinst zijn omdat ze eenvoudig compact te houden zijn.

Je kunt makkelijk privacy creëren met behulp van leibomen. Ook kun je een automatisch zonnescherm creëren met bladverliezende leibomen. In de zomer houden ze de zon van je terras, maar in de winter kan je toch genieten van het zonnetjes omdat ze hun blad in de herfst zijn verloren.

Met snelgroeiende leibomen als de laurier kun je vlot hoogte en vorm bewerkstelligen in de tuin, terwijl je met langzaam groeiende leibomen zoals de Steeneik een mooie chique uitstraling creëert met weinig onderhoud.

Kortom, er is voor iedere tuin en voor iedere toepassing een geschikte leiboom te vinden!

Bladverliezende Leibomen

1. Leilinde (Tilia Vulgaris/Europaea)

Leilindes
wikimedia Leilindes

De Leilinde is een van de meest bekende leibomen in ons land. De Linde groeit geweldig in ons Nederlandse klimaat. De takken zijn gelijkmatig verdeeld over de stam wat de Linde heel bruikbaar maakt als leiboom.

De linde heeft prachtig frisgroen en vrij groot blad. Dit zorgt voor een mooie frisse verschijning, en hij kan goed dienst doen als privacy of zonnescherm.

2. Plataan (Platanus Acerifolia)

Twee Dakplatenen
tuinboom.nl Twee Dakplatanen

De dakplataan is een van de meest bekende leibomen. De dakplataan is een bladverliezende boom, maar in de winter kunnen de bloemen die aan de boom zitten soms rood of paars kleuren.

De plataan is geliefd vanwege zijn gekleurde camouflage bast, en vanwege de prachtige grote bladeren. In de zomer kunnen deze bladeren een lichtgroene kleur hebben, maar in de winter verkleuren ze naar geel of oranje.

Plataan onderkant
tuinboom.nl Plataan onderkant

De plataan wordt veel gebruikt als zogenaamde dakplataan, geleidt langs een horizontaal frame. Op deze manier kan makkelijk een natuurlijke schaduwplek gecreëerd worden. Doordat de plataan zijn blad verliest in de Herst, heb je dan wel zon in de winter en het vroege voorjaar. Super dus!

3. Veldesdoorn (Acer Campestre)

De veldesdoorn is een boom die veel in het wild voorkomt. De boom komt vooral voor in bossen, maar is ook vaak te zien langs wegen. Dit komt mede doordat de boom erg sterk is, en weinig last heeft van wind en regen.

De veldesdoorn kan ook als leiboom worden geplant. Dit is echter minder gebruikelijk, omdat de boom erg ruig is. Bovendien kunnen de doorns die aan de boom zitten lastig zijn.

4. Perzisch Ijzerhout (Parrotia persica)

Het Perzisch ijzerhout is een boom die vooral in tuinen staat. Dit komt mede door de mooie herfstkleuren die de boom krijgt. Bovendien is het een boom die erg gemakkelijk te vormen is met een verticaal frame.

Het Perzisch ijzerhout is echter ook een boom die in het wild voorkomt. In Nederland is de boom niet erg algemeen, maar in Duitsland en Polen komt de boom veel voor.

5. Treursierpeer (Pyrus salicifolia)

Een andere boom die zich goed laat leiden is de treursierpeer. Deze boom is vooral geliefd vanwege de mooie herfstkleuren die de boom krijgt. Bovendien is het een boom die erg gemakkelijk te vormen is met een verticaal frame.

De treursierpeer wordt wel verkocht voorgeleid langs een verticaal frame. Dit kan een goede manier zijn om schaduw te creëren in de tuin. Ook kunnen de takken mooi overhangen.

6. Valse Christusdoorn (Gleditsia triaconthos)

De Valse Christusdoorn is een boom die vooral in tuinen staat. Dit komt door de mooie herfstkleuren die de boom krijgt. Bovendien is het een boom die erg gemakkelijk te vormen is met een verticaal frame.

Het grootste gevaar van de Valse Christusdoorn zijn de enorme stekels die aan de takken zitten. Deze kunnen makkelijk iemand verwonden, en daarom is het belangrijk om goed op te letten bij het planten van de boom. Het is misschien geen goed idee om deze leiboom te planten als je kleine kinderen hebt.

7. Lei-Amberboom (Liquidambar)

De prachtige Amberboom wordt niet vaak als leiboom gezien, maar is dit wel degelijk. Dit komt door de mooie herfstkleuren die de boom krijgt. Bovendien is het een boom die erg gemakkelijk te vormen is met een verticaal frame.

De Amberboom is geliefd vanwege zijn prachtige herfstkleuren. De boom kan in de herfst alle kleuren van de regenboog krijgen, en is daarom erg geliefd onder fotografen. Ook voor mensen die houden van herbruikbare materialen is de Amberboom een interessante boom, want de bast van de boom is erg sterk en kan makkelijk gebruikt worden voor sieraden of andere kunstwerken.

Bladhoudende Leibomen

Het grote voordeel van bladhoudende leibomen is dat je ook in de winter profijt hebt van de vorm, al is het vaak in een andere kleur. Dit geeft een mooie seizoensgebonden dynamisch effect in de tuin!

8. Beuk (Fagus Sylvatica)

De gewone beuk is een zeer populair boom in nederland, zowel als solitair, als in hagen en ook als leiboom. Dit komt mede doordat de boom erg sterk is, en weinig last heeft van wind en regen.

De beuk is een bladhoudende boom, waardoor je in de winter nog geniet van de prachtige bladeren. De bladeren verkleuren naar bruin in de herfst en de boom houdt zijn blad gedurende de hele winter.

Als je de Beuk als leiboom toepast, kan dit een prachtig effect op je tuin hebben, als je maar creatief genoeg bent!

Verwar de Beuk niet met de Haagbeuk…

9. Haagbeuk (Carpinus Betulus)

Haagbeuk Carpinus betulus
vdberk.nl Lei-Haagbeuk (Carpinus betulus)

De Haagbeuk wordt vaak verward met de Beuk. Het verschil is dat de Beuk langer zijn blad vasthoudt dan de Haagbeuk. Ook vinden veel mensen het blad van de Haagbeuk mooier.

Ook de Haagbeuk kan goed gebruikt worden als leiboom. Let er wel op dat je de boom niet te dicht bij huis plant, want het kan zijn dat je last krijgt van de vruchten die de boom in de herfst produceert. Deze vallen dan namelijk naar beneden en kunnen makkelijk breken.

10. Moeraseik (Quercus Palustris)

De Moeraseik is een boom die veel in moerasgebieden voorkomt. De boom kan erg hoog worden, en heeft daarom ook de bijnaam ‘Reuze’-eik.

De Moeraseik is in opkomst als leiboom, vanwege zijn prachtige typisch eiken vorm blad, als ook zijn fantastische herfstkleuren. De Moeraseik is te koop voorgeleid langs diverse soorten frames.

Als je besluit om de Moeraseik als leiboom te planten, let er dan wel op dat je de boom niet te dicht bij huis plant. De wortels van de boom kunnen namelijk erg diep in de grond groeien, en daardoor de fundering van je huis beschadigen.

Wintergroene Leibomen

Wil je ook in de winter genieten van de privacy of zonnescherm die een leiboom kan geven, overweeg dan een van onderstaande wintergroene leibomen.

11. Steeneik (Quercus Ilex)

Misschien een ongebruikelijke keuze als leiboom op het eerste gezicht, de Steeneik is een goede keuze voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit is omdat de Steeneik langzaam groeit, en dus niet vaak gesnoeid hoeft te worden om zijn mooie vorm te behouden.

Ook heeft de steeneik een prachtige bladvorm, wat typisch is voor eikenbomen. De stam van de Steeneik is grijs, en vormt groeven naarmate de boom ouder wordt. Dit geeft de boom een rustieke uitstraling.

Steeneiken zijn niet alleen mooi, maar ook erg praktisch. Het hout van de boom is namelijk erg sterk en kan dus prima gebruikt worden voor constructies in je tuin, zoals pergola’s of overkappingen.

12. Conifeer

De welbekende conifeer kan ook prima gebruikt worden als leiboom. Er zijn een aantal verschillende soorten coniferen, waaronder de dennen en de sparren.

Coniferen worden vaak gebruikt in hagen, maar kunnen ook prima als leiboom dienst doen. Dit komt onder andere doordat de boom niet veel eist qua grond, en vrijwel overal kan groeien. Wel kan de conifeer veel water onttrekken uit de grond, waardoor andere bomen en planten kunnen verdrogen.

Conifeer twijgen zijn erg flexibel, waardoor je de boom gemakkelijk kunt vormen tot een mooie bol of piramide. Dit geeft je tuin een chique uitstraling.

13. Glansmispel (Leiphotinia)

De Glansmispel is een boom die veel in de buurt van huizen voorkomt. Dit komt omdat de boom niet veel ruimte in beslag neemt, en toch een aantal mooie bloemen kan produceren.

In het voorjaar loopt de Glansmispel rood uit, wat een prachtig effect geeft in de tuin, zeker als leiboom. In de zomer krijgt de Glansmispel witte bloemen. Zeker geen saaie boom dus!

14. Lei-Laurier (Prunus Laurocerasus / Prunus Lusitanica)

Ook de Laurier laat zich gebruiken als leiboom. Dit is een snel groeiende boom. Je kunt hiermee dus snel een privacy scherm creëren, maar hou er wel rekening mee dat de Laurier dus ook veel onderhoud vergt. Twee keer per jaar snoeien is een must!

De laurier is wintergroen en je kan dus het hele jaar genieten van de vorm. In het voorjaar zijn er witte bloemetjes te vinden in de boom, en in het najaar besjes. Ook al is het subtiel, de seizoenen zijn zichtbaar in de Lei-laurier.

Fruit Leibomen

Een ander soort bomen die zich goed laten vormen zijn fruitbomen. Hieronder staan enkele soorten fruitbomen die je kunt overwegen als leiboom. Een bijkomend voordeel is dat je eetbaar fruit hebt na de zomer!

15. Kers (Prunus Avium)

De kers is misschien niet de eerste boom die in je opkomt bij het horen van ‘leiboom’. Toch is de kers een goede keuze, vanwege zijn prachtige bloemen in het voorjaar, en lekkere kersen in het najaar.

Kersenbomen groeien erg snel, dus je kunt al snel genieten van je privacy scherm. De kers is echter wel een boom die wat ruimte in beslag neemt, dus zorg dat je genoeg plek in je tuin hebt.

16. Pruim (Prunus Domestica)

Als laatste soort fruitboom die je kunt overwegen is de pruim. Ook deze boom laat zich gemakkelijk vormen, en geeft lekkere pruimen in het najaar.

De bloemen van de pruim zijn paarsrood, wat een prachtig contrast geeft in de tuin. Houd er wel rekening mee dat pruimenbomen erg veel water nodig hebben. Zorg dus voor voldoende irrigatie in je tuin, of plant de boom dicht bij een waterbron.

17. Sierpeer (Pyrus Communis)

Nog een fruit boom die je kunt overwegen is de Sierpeer. Deze boom heeft erg mooie bloemen, en geeft lekkere peren in het najaar. Mits je de twijgen op tijd vormt, laat hij zich goed leiden.

18. Appelboom (Malus Domestica)

Last but not least is de appelboom. Ook deze boom is een goede keuze voor je leiboom, vanwege zijn prachtige bloemen in het voorjaar en lekkere appels in het najaar.