18 Verschillende Soorten Meloenen

Meloen is een heerlijk verfrissende fruit soort die er altijd ingaat op die warme zomer dagen. Dat vinden wij niet alleen in Nederland, maar de meloen is wereldwijd enorm populair. In het land Turkmenistan hebben ze zelfs 20 augustus als nationale meloen dag ingesteld. Lijkt me ook wel een goed idee voor Nederland, je kan tenslotte nooit teveel nationale feestdagen hebben, toch?!

Mocht je nou een beetje uitgegeten zijn op die geijkte meloensoorten uit de bekende supermarkt ketens, neem dan eens een kijkje bij de gespecialiseerde groenteboer of Aziatische supermarkt. Deze winkels hebben vaak, zeker in het zomerseizoen, net even wat andere, exotische soorten fruit en dus ook meloenen.

Zorg er altijd voor dat de meloen die je gaat eten rijp is. Om te bepalen of de meloen rijp is of niet kan op twee manieren. Ten eerste zal de meloen licht zoet ruiken, en zacht aanvoelen aan de onderkant. Druk lichtjes op de onderkant van de meloen, als deze een beetje meegeeft betekent het dat deze rijp is om te eten.

Meloenen kunnen lang bewaard worden en zijn een geweldige bron van Vitamine A en C, dus twijfel zeker niet als je er 2 voor de prijs van 1 kan scoren. Ik raad je wel aan om de meloen niet in de koelkast te bewaren of in ieder geval een paar uur voor consumptie eruit te halen. Als hij te koud is komt de smaak niet echt goed tot zijn recht.

Verlekker je aan deze lijst met 18 verschillende soorten meloenen, en ren daarna naar de groenteboer!

1. Watermeloen

Watermeloen
HT Team | Hemels Thuis

Geen enkele meloen maakt het leven zo lekker tropisch als de heerlijk verfrissende en zoete watermeloen. Wereldwijd is de watermeloen zeker de populairste soort meloen. Hij vindt zijn oorsprong in Afrika. Er wordt jaarlijks wereldwijd meer dan 100 ton watermeloen geproduceerd. Het grootste deel komt uit Azië.

2. Galia meloen

Galia meloen
HT Team | Hemels Thuis Galia meloen

Toch wel een van de meest bekende meloensoorten hier in Nederland is de Galiameloen. Dit komt omdat het een winterharde meloen is die makkelijk te telen is in Zuid-Europa. De Galia is een kruising tussen de Kanteloep en suiker meloen.

Bij deze meloen is het heel belangrijk dat hij goed rijp is voordat je je tanden erin zet, anders is hij erg taai, niet zoet en niet lekker. Is hij echter goed rijp, dan is het een lekker verfrissende, vlezige meloen met een goede voedingswaarde. Nog een pluspunt is dat de Galia vaak in de aanbieding is, lekker goedkoop dus!

3. Cantaloupe

Cantaloupe
Yay Cantaloupe

Ook wel kanteloep genoemd, de Cantaloupe is een van de originele soorten meloen waar andere soorten vaak kruisingen zijn. De Kanteloep werd 5000 jaar geleden al gegeten in Iran. De naam is afgeleid van het Italiaanse dorpje Cantalupo, een klein plaatsje in de buurt van Rome, waar de paus deze meloenen in zijn tuin kweekte.

Deze soort heeft een vlezige structuur en is dan ook lekker voedzaam. Ze zitten bomvol vitaminen A en C. Het vruchtvlees is oranje van kleur en mits hij rijp is, heerlijk zoet. Ze groeien over het algemeen tot ongeveer 3 kilo. Er zijn vele verschillende subsoorten Cantaloupe, een van de meest bekende is de Charentais meloen.

4. Charentais Meloen

Charentais Meloenen
Yay Charentais Meloenen

De charentaismeloen is een hele populair meloen in Europa, en vind zijn oorsprong in de jaren 20 in Frankrijk. Tegenwoordig word hij meer in Noord-Afrika geteeld, en vervolgens geëxporteerd naar Europa en de wereld. Hij is licht groen met donker groene strepen. Het vruchtvlees is fel oranje. Deze soort word niet erg groot, tot ongeveer anderhalve kilo.

5. Gwanipa Meloen

De Gwanipameloen is een beetje een vreemde meloen in de bijt. Hij is in Spanje gekruist tussen de Cantaloupe en Galiameloen. De Gwanipa onderscheid zich van andere meloensoorten door de frisse zure smaak, die wel wat aan limoen doet denken. Het is een exotische meloen voor degene die eens wat anders wil proberen. Interessant aan deze meloensoort is dat hij gekweekt word in een beschermde omgeving zonder gif en pesticiden. Het is dus een biologische meloen.

6. Honeydew Melon

Honeydew
Yay Honeydew meloen

De Honeydew of honingdauw meloen is een van de bekendste soorten uit de Cucumis melo familie. Hij heeft een licht ovale vorm, ongeveer 20 centimeter in doorsnee. Hij weegt gemiddeld 2 a 3 kilo. Het vruchtvlees is licht groen van kleur. Kenmerkend voor de honeydew meloen is de egaal groene kleur. De Honeydew bestaat voor 90% uit water en 9% koolhydraten. Net zoals andere meloen is het een geweldige bron van vitamine C.

7. Honing Meloen

Honing meloen
Yay Honing meloen

De honingmeloen is ook wel Canary meloen of winter meloen genaamd. Hij heeft een fris zoete smaak, maar niet zo zoet als bijvoorbeeld de honeydew meloen. Het vruchtvlees lijkt wel op dat van een rijpe peer maar is zachter. Wanneer deze meloen rijp is heeft de schil een licht vettig oppervlak. Deze meloen vind je veel in Japan, Zuid-Korea, alsook in Algerije en Marokko.

8. Piel De Sapo Meloen

Piel De Sapo Meloenen
Yay Piel De Sapo Meloenen

De Piel de Sapo die wij in Europa eten komt uit de Spaanse regio Murcia. De naam betekent in het Spaans ‘paddenhuid’. Als je een blik werpt op de Piel de Sapo meloen, begrijp je gelijk waarom. De meloen heeft een knobbelige, donkergroene huid, wat inderdaad wel wat aan een pad doet denken.

Hij smaakt gelukkig niet als een pad. Deze meloen zit bomvol smaak met lekker stevig vruchtvlees en hoge voedingswaarde. Kenmerken is dat deze meloen langer kan worden bewaard dan andere soorten meloen.

9. Ogen Meloen

Nee, deze meloen heeft geen ogen. De naam komt uit Israel, hij is naar de kibboets Ogen vernoemd. Dat is waar deze meloen voor het eerst werd geteeld. Het is een kruising tussen de Cantaloupe en netmeloen. Tegenwoordig word de ogenmeloen geteeld in zowel Israel als Spanje en Frankrijk. Zelfs in Nederland en België kan de meloen in kassen worden geteeld.

De Ogenmeloen heeft een ronde vorm als een bal. Ze zijn niet erg groot, ongeveer 15 centimeter in doorsnee. Het vruchtvlees is fel groen van kleur, en de gladde schil is donker geel en groen van kleur. De Ogenmeloen is rijk aan vitamine A en C, kalium, calcium, ijzer en vezels.

10. Ananas Meloen

De ananas meloen is een oude meloensoort die tegenwoordig niet veel meer gezien wordt. Deze soort komt uit het midden oosten. Ze hebben een ovale vorm, en de binnenkant heeft wit tot oranje-achtig vruchtvlees. De Ananas Meloen word met name geteeld in de Verenigde Staten.

11. Oranje Ananas Meloen

Oranje Ananas meloen is een soort die in Nederland wel onder glas word geteeld op paardenmest en gier. De vrouwelijke bloemen moeten dan handmatig bestoven worden met het stuifmeel van de mannelijke bloemen. Deze meloensoort is ook wel bekend onder de naam Suikermeloen. Hij vindt zijn oorsprong in India en Egypte.

12. Apollo Meloen

De Apollomeloen heeft wit vlees en zit vol met vocht. Hij heeft een heerlijk verfrissende smaak en licht zoete geur. De schil is egaal donker geel. Dit is een geweldig verfrissende meloensoort voor die hete zomerdagen.

13. Bailan Meloen

De Bailanmeloen is een Chinese soort meloen en is erg populair aldaar. Het lijkt qua uiterlijk erg op de honeydew meloen. Hij groeit vooral in de Chinese provincie Gansu. De kleur van het vruchtvlees verschilt van wit to geel tot groen. De Bailan meloen is niet een inheemse Chinese meloensoort, hij werd geïntroduceerd in China door de Amerikaanse vice-predisnt Wallace in de jaren 40.

14. Banaan Meloen

Het is misschien een vreemde naam, maar als je ernaar kijkt en de historie van de wilde banaan kent snap je het wel. Huidige bananen zijn sterk genetisch gemodificeerd, en de oorspronkelijke wilde banaan en deze soort meloen hebben vrij veel gemeen.

Ze zijn maar ongeveer 10 centimeter in doorsnee, maar kunnen wel 50 centimeter lang worden. Ze lijken in vorm en kleur ook heel sterk op de papaja, maar worden veel groter. Ze ruiken naar heerlijk rijpe banaan en smaken ook super zoet. Hij is echter zeer zeldzaam en met name in Nederland uiterst lastig te vinden.

15. Limeloen

De Limeloen is een gekweekte meloen die een friszure smaak met een vleugje limoen heeft. Het vruchtvlees is zacht en sappig en het is een hele goede aanvulling op bijvoorbeeld salades of andere zomerse gerechten. Het vruchtvlees is wit van kleur, en de schil heeft limoen groene stippen en strepen. Dit is een van de nieuwere soorten meloen en is zeker het proberen waard.

16. Snowball Meloen

De Snowball meloen is makkelijk te herkennen aan zijn witte schil met donker groene vlekken. Het witte vruchtvlees het een hele zoete smaak die wat weg heeft van peer of honing. Ook deze soort meloen doet het heel goed in een salades of fruitschalen.

17. Gehoornde Meloen

Ook wel Kiwano genoemd, de Gehoornde meloen is een soort oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, maar later op de internationale markt gezet vanuit Nieuw-Zeeland. Hij ziet er vrij bizar uit met zijn puntige hoorns op de schil. Hij groeit tegenwoordig ook in Frankrijk en is door zijn lange houdbaarheid vrijwel het hele jaar te koop.

Het vruchtvlees is felgroen van kleur en bestaat voor het grootste deel uit water. De smaak word wel beschreven als een combinatie van banaan, meloen en komkommer. De Kiwano is dan ook familie van zowel de komkommer als de meloen.

18. Wintermeloen

De Chinese winter meloen word ook wel was pompoen genoemd en is zeer populair in vrijwel alle Aziatische landen. Het is technisch gezien een zusje van de meloen, komkommer en courgette. Ze zijn erg groot, een normaal exemplaar kan makkelijk 15 kilo wegen. Deze meloensoort moet wel gekookt worden voor consumptie. Het meest bekende gerecht waarin hij wordt gebruikt is Chinese winter meloen soep.