24 Verschillende Soorten Suiker

Wanneer je denkt aan suiker zijn er waarschijnlijk twee soorten die naar boven komen: witte suiker en bruine suiker. Het klopt dat dit de meest toegankelijke suikersoorten zijn die gekocht worden in de winkel, maar het zijn niet de enige. Eigenlijk zijn er vele verschillende soorten suiker die we kunnen onderscheiden.

Vooral bij het bakken van allerlei lekkernijen in de banketbakkers keuken worden verschillende types suiker gebruikt. Dit om bijvoorbeeld een mooie ‘icing’, of een mooie gekleurde zoete vulling te maken. Ook wordt suiker gebruikt om andere smaken te balanceren of naar boven te brengen zoals sambal bijvoorbeeld.

Zo wordt binnen het bakken van taarten en andere zoetigheden veel gebruik gemaakt van diverse suiker soorten. Heb je bijvoorbeeld uit gehoord van muscovado? Wanneer je dit toevoegt tijdens het bakken ontstaat er een unieke smaak, namelijk butterscotch. Daarnaast zijn er nog gepoederde suikers, bastaard suiker en veel meer soorten.

Niet alle suiker komt uit de suikerbiet. Suiker groet uit verschillende planten. Zo is er suiker uit riet (rietsuiker) en suiker uit palmbomen (palmsuiker, kokossuiker). Vrijwel alle varianten van suiker zijn op die drie soorten gebaseerd. Suiker komt ook natuurlijk voor in fruit zoals meloenen en aardbeien, waar het fruitsuiker (fructose) genoemd wordt.

Er is echter wel iets wat elk suiker met elkaar verbindt. Alle soorten suikers zijn een combinatie van glucose en fructose, wat sacharose of sucrose word genoemd. Verschillende soorten suiker bevatten een andere verhouding glucose en fructose en kunnen ook nog een extra toevoeging bevatten om een andere consistentie te verkrijgen zoals bijvoorbeeld witte basterdsuiker. Er is ook nog lactose ofwel melksuiker. Lactose wordt niet geraffineerd en is alleen te vinden in koemelk en baby melkpoeder.

Er zijn veel onjuistheden in de wereld gebracht, zoals dat de ene suiker gezonder zou zijn dan de andere. Dit is onzin, gezien alle suikers uit dezelfde basis bestanddelen bestaan. En als een soort minder zoet is zoals bijvoorbeeld palmsuiker, zorgt dit er alleen maar voor dat je er meer van gaat gebruiken waardoor het verschil geneutraliseerd wordt.

Sommige types zijn speciaal bedacht voor tijdens het bakken, zo is er een soort dat niet smelt onder hoge temperaturen en andere zorgen voor een krokante textuur. In dit artikel beschrijven we vele soorten suiker zien en hoe het gemaakt wordt. Aan het eind weet je meer over suiker dan de gemiddelde Nederlander en ben je in staat om het bakken van taarten naar het volgende level te brengen.

1. Kristal suiker

Misschien wel het meest bekende van allemaal: kristalsuiker. Ook wel tafel suiker of witte suiker genoemd, en het is te vinden in bijna elk huishouden in Nederland. Dit is het type suiker wat we veel toevoegen aan onze koffie en thee. Daarnaast wordt het gebruikt voor een verscheidenheid aan koekjes en cakesoorten.

Kristalsuiker is een goed ingrediënt voor verschillende recepten. De reden hiervoor is dat kristalsuiker een zeer fijne structuur heeft. Hierdoor is het afmeten van kristalsuiker eenvoudiger dan bij andere soorten.

Het belangrijkste kenmerk van kristalsuiker is dat het de basis vormt voor vele andere suikersoorten. Daarnaast kan het gebruikt worden in vele verschillende gerechten. Het is ook een van de goedkoopste suikersoorten.

2. Poeder suiker

Banketbakkers suiker is in Nederland beter bekend als poedersuiker. Het is veel fijner dan kristalsuiker en lost zeer snel op. Het is een ideaal product in meerdere taartrecepten of ter decoratie van zoetigheden.

In veel gevallen wordt het gemaakt van zetmeel samen met een middel dat het klonteren tegengaat. Omdat het een zacht product is met stabiliserende kenmerken kan het ook gebruikt worden in slagroom. Daarnaast is het eenvoudig thuis te maken. Het enige dat je hoeft te doen is een kop kristalsuiker mengen met maizena.

3. Fruit suiker

Fruitsuikers zijn doorgaans fijner dan normaal suiker. Dit type suiker is vaak te vinden in gedroogde producten. Het wordt vooral gebruikt voor de bereiding van gelatine of een puddingsoort.

4. Superfijne suiker

Superfijne is hetzelfde als kristalsuiker maar dan nog fijner. Het wordt gemaakt door kristalsuiker te zeven. Hierdoor krijg je een nog fijner suiker. Superfijne suiker wordt veel gebruikt in producten waar het snel opgelost moet worden. Denk aan het gebruik in cocktails waar suikerwater wordt toegevoegd.

5. Rietsuiker

Rietsuiker in drie vormen
Yay Rietsuiker in drie vormen

Dit is een type suiker dat uit suikerriet gehaald wordt. Het heeft vele vergelijkingen met normaal kristalsuiker. Het verschil is dat het ook in bruine varianten voor kan komen. Dit wordt gedaan door melasse toe te voegen aan de suiker. Rietsuiker kan gebruikt worden voor elk recept waar ook kristalsuiker in gebruikt wordt.

6. Grove suiker

Grove suiker is een type suiker dat bestaat uit grove kristallen. Dit type suiker wordt vooral gebruikt als topping voor diverse broodsoorten, cakejes en koeksoorten. Het geeft een krokant structuur aan zachte bakproducten.

Daarnaast zorgen de grote kristallen ervoor dat de suiker niet onderhevig is aan inversie. Dit betekent dat de suiker niet gaat afbreken onder hoge temperaturen. Dit maakt het geschikt als middel tijdens het bakken wanneer je een krokante structuur wilt hebben.

7. Sanding sugar

Sanding sugar is een suikertype dat voor kan komen in zowel kleine- als grote kristallen. Het wordt meestal gebruikt in combinatie met kleurstoffen. Dit wordt vervolgens ter decoratie gebruikt voor verschillende cakesoorten.

8. Parel suiker

Ook parelsuiker is een suiker dat niet smelt onder hoge temperaturen. Dit komt door de grote kristallen van de suiker. Het wordt gemaakt door compressie van normaal suiker. Dit type suiker is bijvoorbeeld te vinden in Belgische wafels. Parelsuiker zijn de grote brokken door de wafels heen zitten.

9. Kandij Suiker

Bruine kandijsuiker
Yay Bruine kandijsuiker op de houten lepel

Kandij suiker is hele harde gekristalliseerde suiker en wordt in het engels ook wel rock sugar genoemd. Het wordt gemaakt door een warme suikeroplossing te laten kristalliseren op koorels kristalsuiker. Ook wordt het wel gekristalliseerd op stokjes of touwtjes om zo kleurrijke suiker snoep stokken te maken.

Kandijsuiker word wel geserveerd bij koffie en thee, en wordt ook gebruikt in de welbekende kandijkoek. Donkere kandijsuiker wordt gemaakt door karamel toe te voegen. In het verleden gebruikten mensen de donkere kandij als verzachting bij keelpijn.

10. Knetter suiker

Misschien herken je dit nog van vroeger met de lolly’s die je in een zak kunt dippen wat knettert. Het is een type suiker dat tegenwoordig ook te vinden is in verschillende bakproducten. Het wordt gemaakt door het eenvoudigweg mengen van kristalsuiker en koolstofdioxide. Het koolstofdioxide maakt de suiker knetterend.

11. Lichtbruin suiker

Bruine suikers worden gemaakt door melasse toe te voegen aan witte suikers. Bij het maken van licht bruin suiker is er minder melasse gebruikt vergeleken met donkerbruin suiker. Het wordt gebruikt in bijvoorbeeld chocolate-chip cookies.

Licht bruin suiker geeft producten een dieper structuur waardoor het meer blijft plakken aan de tanden. Lichtbruin suiker kan eenvoudig thuis gemaakt worden. Het enige dat je hoeft te doen is een kop kristalsuiker te mengen met twee eetlepels melasse.

12. Donkerbruin suiker

Donkerbruin suiker is een type suiker dat gemaakt is met meer melasse dan lichtbruin suiker. Het wordt gebruikt om bakproducten een karamelachtige smaak te geven. Ook kan het zorgen voor een toffee smaak. Het is ideaal voor peperkoeken of gebakken bonen. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor barbecue- en andere donkere sauzen.

13. Turbinado suiker

Turbinado suiker wordt gemaakt doordat suiker dat net van de melasse is afgedraaid weg te halen. Hierdoor zijn de kristallen nog niet verbleekt tot een wit kristal. Dit zorgt ervoor dat er grote kristallen ontstaan met een gouden kleur. Het heeft een complexe structuur en smaak en wordt veel gebruikt voor de koffie en thee.

Dit soort suiker is een van de minst geraffineerde van allemaal. Door de gouden kleur wordt het regelmatig vergeleken met bruine suikers. Echter, het verschilt hiervan doordat het een meer karamelachtige smaak heeft in vergelijking met bruine suikers.

14. Muscovado suiker

Zoals eerder gezegd zorgt muscovadosuiker voor de unieke butterscotch smaak. Het is het minst geraffineerde suiker van alle soorten die er zijn. Het heeft een complexe smaak en zoetigheid dat te herkennen is in verschillende snoepsoorten.

Ook muscovado suiker is een type suiker dat bijna niet bewerkt wordt. Het kan gebruikt worden als vervanging van bruine suikers. Door een sterkere smaak in vergelijking met bruine suikers kan het vooral goed werken in diverse sauzen.

15. Vloeibaar suiker

Vloeibaar suiker wordt ook wel suikerwater genoemd. Het is simpelweg het mengen van kristalsuiker en water in een 1:1 verhouding. Suikerwater wordt veel gebruikt voor cocktails. Maar, het kan ook gebruikt worden als toevoeging in koffie en thee.

Echter, vloeibaar suiker is ook te maken met andere suikersoorten. Het is simpelweg de suikersoort vervangen door een ander type. Wel is het zo dat bepaalde suikers minder goed oplossen. Dit proces kan versneld worden door de suiker in te laten koken waardoor het beter mengt.

16. Suikerbakkerspoeder

Suikerbakkerspoeder is vergelijkbaar met poedersuiker. Alleen is dit type nog een stap fijner dan poedersuiker. Het wordt veel gebruikt in de Engelse keuken als ‘icing’ voor diverse cakesoorten. Dit is ideaal in producten als marsepein.

17. Vanille suiker

Vanillesuiker kan in twee vormen voorkomen. Allereerst is er de minder gunstige variant: kristalsuiker wordt met een kunstmatige vanille smaak versterkt. Hierdoor komt de vanille niet goed naar boven. De tweede vorm is beter: echt vanillesuiker wordt gemaakt door echt vanille toe te voegen aan een fijne suiker.

18. Witte basterd suiker

Witte basterdsuiker wordt gemaakt door een suikerstroop toe te voegen aan kristalsuiker. Het voordeel van basterdsuiker is dat het sneller kan oplossen dan een normale suiker. Daarnaast zorgt het ervoor dat een bakproduct eerder bruin wordt in de oven.

Basterdsuiker is wel moeilijker te bewaren. Het is noodzakelijk om het goed af te dichten, in de openheid worden er namelijk dikke klonten gevormd.

19. Donkere basterd suiker

Dit is hetzelfde als met witte- en bruinesuiker. Donkere basterdsuiker wordt gemaakt volgens hetzelfde proces als witte basterdsuiker. Echter, wordt er melasse toegevoegd aan de suiker.

20. Gelei suiker

Geleisuiker is een type suiker op basis van kristalsuiker. Kristalsuiker gemengd met citroenzuur en pectine wat producten verdikkend maakt. Het is een ideaal middel om voeding en drinken te conserveren. Geleisuiker is te vinden in bijvoorbeeld jam, chutney en diverse marmelades.

21. Demerara Suiker

Demerara suiker heeft een unieke smaak vergeleken met de andere suikers. Het heeft subtiele smaken van diverse specerijen en is een meer fruitige suikersoort. De kristallen zijn net wat groter dan die van kristalsuiker.

Het is een suiker dat minder goed oplost in andere producten waardoor het voor een krokante structuur zorgt. Dit type suiker kan gebruikt worden in stoofgerechten zoals met stoofperen. Ook is het ideaal voor porridge of als laagje over een taart zodat er een krokante structuur ontstaat.

22. Splenda

Officieel kan Splenda niet tot suikersoorten gerekend worden, maar toch wordt het tegenwoordig veel gebruikt. Het is een suikervervanger zonder calorieën en wordt gemaakt met dextrose. Splenda kan vergeleken worden met kristalsuiker doordat het een middel is dat overal in gebruikt kan worden. Zo is het gebruikelijk om het in calorie- of suikerarme zoetigheden te stoppen.

23. Palm Suiker

Palmsuiker werd van oudsher in Nederland ook wel Javaanse suiker genoemd, omdat het zijn oorsprong vind in Zuidoost Azië. Palmsuiker word gewonnen uit verschillende types palmboom in de tropische delen van Azië.

Het is een goudbruine suiker die varieert inkleur van lichtbruin tot donkerbruin. Qua smaak is deze variant van suiker minder zoet dan kristalsuiker. Het wordt verkregen door het opgevangen sap van de palmboom te koken net zolang tot het indikt. Het wordt dan verkocht als palm siroop, en na verloop van tijd kristalliseert de suiker.

24. Kokosnoot Suiker

Kokossuiker is hetzelfde als palmsuiker, maar komt exclusief van de bloemen van de Kokos palmboom (Cocos nucifera). Het is een type suiker die niet industrieel bewerkt is, waardoor de kleur kan variëren. Het is een suikersoort die een lichte karamel smaak kan hebben. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, heeft kokos suiker geen gezondheidsvoordelen vergeleken met gewone witte suiker.