14 Soorten Tomaten: Populair en Lekker!

Tomaten zijn een van de meest populaire (fruit)groenten in de wereld, en worden op vrijwel alle plekken in de wereld gegeten. De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en heeft zich vanuit daar verder verspreid over de hele wereld. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten tomatenrassen in alle maten, vormen en kleuren, waardoor je lekker lang kunt blijven variëren en nieuwe soorten blijven ontdekken.

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en zijn nauw verwant aan verschillende andere cultuurplanten, zoals bijvoorbeeld aardappelen en aubergines. De plant is een kruipende, kruidachtige en niet winterharde plant die tegenwoordig als eenjarige plant gekweekt wordt. Wist je dat er ook een tomatensoort bestaat die aan bomen groeien? Deze tomatensoort is niet veel voorkomend in Nederland en vrijwel onbekend bij de meeste mensen. Een boomtomaat kan wel 6 à 7 meter hoog worden en geeft elk jaar weer nieuwe vruchten af.

Alle onderdelen van een tomatenplant, behalve de rijpe tomaten vruchten, zijn giftig. Tomaten zijn een uitstekende bron aan gezonde voedingswaarden. Zo staan tomaten met name bekend vanwege het hoge vitamine C en bètacaroteen gehalte, dat bijdraagt aan een effectieve beschermen tegen weefselschade en veroudering. Tomaten bevatten daarnaast veel voedingsvezels en relatief veel eiwit. Hierdoor zijn tomaten ook uitstekend voor het behoud van een gezonde bloeddruk.

Tomaten worden gebruikt in tal van recepten. Zo worden er vele sauzen van gemaakt, zoals pizza saus en ketchup, en kennen we de tomaat uiteraard als hoofdingrediënt van de heerlijke tomatensoep. Tomaten worden zowel verhit als rauw gegeten. Wanneer je tomaten kookt of verhit worden de voedingsstoffen uit de vrucht beter opgenomen door het lichaam.

Echter gaat door het verhitten wel het vitamine C-gehalte verloren. Voor een zo gezond mogelijke voeding is het dus aan te raden om zowel rauwe als bereide tomaten te eten. Ben jij al bekend met de tal van verschillende soorten tomaten? Neem een kijkje bij deze lijst van populaire tomatensoorten en experimenteer met nieuwe en unieke soorten.

1. Kers tomaten / Cherry tomaten

Kerstomaten of Cherrytomaten
Yay Kerstomaten of Cherrytomaten

Kerstomaten (ook wel bekend als de cherrytomaten) zijn heerlijk kleine rode tomaatjes die vaak gebruikt worden voor sauzen, in een cocktail of door een salade. Ook zijn kerstomaten uitstekend te gebruiken als garnering of als toevoeging in een ovenschotel. De kleine kerstomaten groeien aan trosjes, zitten boordevol sap en hebben een friszoete smaak. De kerstomaten zitten daarnaast vol vitamine en mineralen en bevatten slechts 3 calorieën.

2. Coeur de boeuf tomaten

Coeur de boeuf tomaten
Yay Coeur de boeuf tomaten

De coeur de boeuf tomaat is een tomatensoort met een geribbelde huid. De geribbelde huid is te danken aan de manier waarop de tomatenplant rijpt, namelijk van binnen naar buiten. De coeur de boeuf tomaat is friszoet van smaak, bevat slechts weinig sap en heeft een rode of (rood) groene kleur. De groene coeur de boeuf tomaat is het best te gebruiken in een koud gerecht, zoals in een salade. De rode tomaten zijn meer geschikt warme maaltijden, zoals in een soep of als gevulde tomaat uit de oven.

3. Heirloom tomaten

Heirloom tomaten
Yay Heirloom tomaten

Heirloomtomaten zijn een zeer oude variëteit die gezien worden als een biologische erfgoedtomaat. De heirloomtomaat hebben meestal een wat kortere houdbaarheid en zijn minder ziekteresistent dan hybriden. Echter wordt deze tomatensoort nog voor tal van redenen gekweekt, zoals vanwege de heerlijke smaak, historisch belang en voor toegang tot bredere variëteiten. Heirloomtomaten staan bekend om hun superieure smaak en textuur en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren, zoals rood, oranje en dieppaars. Probeer de heirloomtomaten eens uit op een zelfgemaakte pizza of in een heerlijke tomatensoep.

4. Pruim tomaten

Roma tomaten of Pruimtomaten
Yay Roma tomaten of Pruimtomaten

Pruimtomaten, ook wel bekend als pomodori-tomaten of Romatomaten, zijn friszoete tomaten met een kruidige smaak. De tomaten hebben een wat langwerpige ovale vorm en hebben minder pulp dan gewone tomaten. Hierdoor zijn pruimtomaten ideaal voor sauzen en inblikken. De tomaten hebben daarnaast een heldere oranje tot dieprode kleur en een volle smaak.

5. Gele tomaten

Gele cherry tomaten
Yay Gele cherry tomaten

De gele tomaat (Solanum lycopersicum) is een zeer oude variant van de moderne tomaat. Oorspronkelijk werd deze tomatensoort enkel als sierplant geteeld, omdat verwacht werd dat de tomaat vanwege zijn felle gele kleur giftig was. Echter kwamen de Italianen erachter dat de plant eetbaar was en bestempelde de tomaat als ‘pomo d’oro’, gouden appel. Gele tomaten zijn niet alleen heel lekker, maar zorgen ook voor een prachtig gekleurde maaltijd. Probeer eens een heerlijke pastasaus te maken van gele tomaten. Met een gele pastasaus zorg je ongetwijfeld voor een prachtige verschijning op tafel.

6. Peer tomaten

Peertomaten
Yay Peertomaten

Peertomaten zijn verkrijgbaar in geel en rood en hebben, zoals de naam al prijsgeeft, de vorm van een peer. Hiermee zorgt deze tomatensoort voor een bijzondere verschijning. Peertomaten zijn klein van formaat en zijn van oorsprong wilde tomaatjes die vaak enkel in moestuintjes groeiden.

Echter zie je de kleine peertomaten tegenwoordig steeds vaker in de supermarkt verschijnen. De peertomaten zijn ideaal om te snacken, en staan ook prachtig in een salade of als garnering van een gerecht. De tomaten hebben een zoette smaak met een zuurtje, waardoor ze fris smaken en heerlijk rauw te eten zijn.

7. Cherokee paarse tomaten

Cherokee paarse tomaten zijn afkomstig uit Tennessee en hebben een afgeplatte, bolvormige vorm. De tomaten zijn roze-rode met een groen en paars tint. Het vruchtvlees van deze tomatensoort heeft een rijke rode kleur en smaakt heerlijk. De tomaat is zowel een beetje zoet als scherp. Hierdoor zijn de tomaten uitstekend geschikt voor tal van verschillende recepten, zowel koud als warm. Zo worden de tomaten vaak gebruikt in ovenschotels of in soepen.

8. Tros tomaten

Trostomaten zijn wellicht de meest populaire en meest gegeten tomaten in Nederland. De tomaten zijn te herkennen doordat ze nog aan een trosje hangen wanneer je ze koopt. Doordat deze tomaten langer aan de tros zitten, behouden de tomaten hun volle smaak. Trostomaten hebben een zoete smaak en zijn uitstekend te combineren met tal van recepten. Dankzij de ronde vorm van trostomaten kunnen de tomaten gemakkelijk in perfecte ronde plakjes gesneden worden. Hierdoor zijn de tomaten ideaal om een broodje mee te beleggen.

9. Vlees tomaten

Vleestomaten zijn tegenwoordig steeds vaker te vinden in de supermarkt. Deze tomatensoort heeft een heerlijk lichtzoete smaak en is wellicht één van de grootste tomatensoorten die er is. Dankzij het grote formaat worden de tomaten vaak gebruikt om gevulde tomaat recepten te maken. De tomaten hebben over het algemeen weinig vocht en pitjes, waardoor de tomaat extra veel vruchtvlees heeft. Hierdoor geeft de tomaat een goed gevuld gevoel. Vleestomaten zijn ook uitstekend geschikt voor soepen en sauzen.

10. Kumato tomaten

Kumato tomaten
Yay Kumato tomaten

De kumato tomatensoort is een echte opvallende verschijning. Dankzij de diepbruine, soms goudgroene kleur, en intense zoete smaak onderscheidt deze soort zich van andere tomatensoorten. Net als de coeur de boeuf tomaat rijpt deze soort van binnen naar buiten. De tomaten zijn erg sappig en hebben een knapperige structuur. Wanneer je de tomaten tegen komt in de supermarkt, of zaden hebt, zijn de tomaten zeker de moeite waard om een keer te proberen. Voeg de tomaten bijvoorbeeld toe aan een salade voor een prachtige culinaire vertoning.

11. Snoep tomaten

Een zeer geliefde tomatensoort is het snoeptomaatje. Snoeptomaatjes lijken erg op kerstomaten, maar zijn net wat zoeter. De tomaten zijn ideaal als gezonde snack ter aanvulling op een gezond dieet. De tomaatjes zijn lekker knapperig en uitstekend te combineren met verschillende gerechten. Hoewel deze tomatensoort vaak als snoep wordt gezien zijn de tomaten erg gezond. De snoeptomaatjes zijn een bron aan voedingsvezels en vitaminen Cen bètacaroteen.

12. Tijger tomaten

Tijger tomaten
Yay Tijger tomaten

De tijgertomaat is een zeer kleine rood-groen gestreepte cherrytomaat. De tijgertomaatjes zijn sappig en krokant en hierdoor perfect in salades of andere koude gerechten. Ook zijn ze dankzij het krokante schilletje en de zoete smaak heerlijk om te snacken. Met een tijgertomaatje zorg je ook voor een mooie decoratie van je gerechten. Deze bijzondere tomatensoort is niet altijd te vinden in de supermarkt. Je kunt de tomaat uiteraard wel zelf proberen te planten in je groentetuintje. De tijgertomaatjes zijn zeker het uitproberen waard.

13. Groene tomaten

Hoewel de meeste tomaten niet eetbaar zijn als ze nog groen zijn, zijn de groene tomaten soort juist veilig en lekker om groen te eten. Groene tomaten blijven zelfs als ze rijp zijn, er groen uitzien. Er zijn verschillende soorten groene tomaten soorten, zoals de Green zebra en de Green Doctors kerstomaten. Over het algemeen zijn de meeste groene tomatensoorten zeer zoet en hebben ze soms een lichte pittigheid. Ook hebben groene tomaten een hoog BRIX gehalte (suiker), waardoor deze tomatensoort tot een van de beste tomatensoorten van de wereld behoord. Groene tomaten zijn zowel rauw als gekookt te eten, en staan met name bekend in de Verenigde Staten als de gefrituurde groene tomaat.

14. Lemoncherrytomaten

Lemon cherry tomaten zijn minitrostomaatjes met een lichte limoensmaak. De tomaatjes hebben een transparante schil, vergelijkbaar met stekelbes, en zijn uitstekend geschikt als een heerlijk toets in slaatjes voor een bijzonder culinair resultaat. De lemoncherrytomaatjes zijn nog niet vaak te vinden in de supermarkten, maar worden steeds populairder. Wanneer je een lemoncherrytomaat in handen hebt zijn ze uiteraard zeker het proeven waard.