13 Verschillende Soorten Pompoenen

Pompoen behoort officieel tot de categorie van de vergeten groenten, maar is al een aantal jaren bezig met een comeback. Deze groente gaat namelijk door een grote herintroductie door de flinke stijging in populariteit van de afgelopen jaren. Deze stijgende populariteit is te danken aan de smaak en de veelzijdigheid van de groente.

Oorspronkelijk komen pompoenen uit Midden- en Zuid-Amerika en ze worden daar al eeuwenlang verbouwd. In de 16e eeuw werd de groente geïntroduceerd in Europa. Sindsdien komen pompoenen in allerlei soorten en maten en waar sommige soorten vernoemd worden naar hun vorm, zoals de flespompoen, worden anderen vernoemd naar hun smaak, waaronder de muskaatpompoen.

Bij pompoen denken we gelijk aan die feloranje, ronde, grote, harde bal die veel voor versiering wordt gebruikt en waar je, na uren wrikken en hakken met een groot mes, lekkere soep van kunt maken. Echter, er zijn nog veel meer soorten pompoenen die zowel van de binnenkant als van de buitenkant afwijken van dit ideaal. Ontdek in dit artikel welke verschillende soorten pompoenen er allemaal bestaan.

1. De gewone pompoen/winterpompoen

Gewone Pompoen
Yay Gewone Pompoen

De gewone pompoen, ook wel winterpompoen genoemd, is de grote, oranje pompoen met brede ribbels die we kennen van de versieringen tijdens Halloween. Deze klassieke pompoen kan een feloranje tot lichtbeige kleur hebben en heeft een vezelige kern en een zachte smaak.

Het is een eetbare pompoen die in vergelijking tot andere soorten pompoenen niet heel erg zoet is. Daarom is het verstandig om deze pompoensoort te verwerken in gerechten met veel sterke smaakmakers. Zo kun je er bijvoorbeeld een lekkere pompoenchutney van maken.

De gewone pompoen moet bij het koken altijd geschild worden en kan voor diverse bereidingen gebruikt worden. Er wordt namelijk ook vaak soep van gemaakt en het is goed te verwerken in stoofpotjes, zoet gebak, pannenkoeken en ovenschotels.

2. De flespompoen/butternut squash

flespompoen
Yay Flespompoen

Een tweede soort pompoen die ook aardig populair is, is de flespompoen. Deze kleine tot middelgrote soort heeft een fles- of peerachtige vorm en wordt ook wel butternut squash pompoen genoemd.

Ook dit is een eetbare pompoen die in veel gerechten wordt gebruikt, vanwege het vruchtvlees dat weinig draden bevat. De smaak van deze pompoensoort is zacht en nootachtig en je kunt er een heerlijke soep van maken.

Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest populaire pompoensoorten om mee te koken en een van de redenen hiervoor is dat het een makkelijk te gebruiken pompoen is. De schil verdwijnt namelijk vanzelf gedurende de bereiding, waardoor je niet de moeite hoeft te nemen om de pompoen te schillen.

Ook is de smaak bij veel mensen geliefd, zelfs bij kinderen. Gebruik een flespompoen bijvoorbeeld in een salade, soep, pompoenpuree, ovenschotel, gevulde pompoen of wokgerecht.

3. De muskaatpompoen

Muskaat pompoen
Yay Muskaat pompoen

Deze pompoensoort lijkt erg op de gewone pompoen, maar heeft daarentegen een wat meer golvende schilstructuur. De pompoen kan heel groot worden en heeft een dikke en zoete schil die proeft naar nootmuskaat. Hier komt logischerwijs ook de naam voor de soort vandaan. Muskaatpompoenen worden vaak gebruikt om mee te bakken, maar worden ook vaak verwerkt in soep en ovenschotels.

Overigens wordt ook deze pompoen veel gebruikt om de tuin of voordeur te sieren rond de uit Amerika overgevlogen feestdag Halloween. De pompoensoort heeft een dieporanje kleur, wat bijna roestbruin lijkt. Het schillen kost veel kracht en moeite door de stevige schil, maar door het zoete vruchtvlees erin is het een goede soort om mee te experimenteren in de keuken. Zodoende wordt het ook in sauzen, stoofpotten, wokgerechten en zoet gebak gebruikt.

4. De spaghettipompoen/spaghetti squash

Spaghetti Pompoen
Yay Spaghetti Pompoen

De spaghettipompoen is een Japanse pompoensoort die, zoals zijn naam al doet voorspellen, in spaghetti-achtige draden uiteenvalt bij het koken van de pompoen. Na het koken van de pompoen kun je gemakkelijk met een vork de draden verwijderen. Het is een geliefde soort voor mensen die een caloriearm dieet volgen. Daarnaast kan het als glutenvrij alternatief dienen voor de traditionele spaghetti pasta.

Ook deze pompoensoort is tegenwoordig een trend, doordat je er gemakkelijk een groente spaghetti van maakt. Immers zijn de vezelrijke draden in de kern vergelijkbaar met de lichtgele spaghettislierten.

Deze draden kun je naast koken ook verkrijgen door de pompoen in de oven te garen voor ongeveer een half uur. Vervolgens smaakt het nootachtig, wat goed past bij diverse soorten sauzen, zoals een bolognese saus. Spaghettipompoen wordt daarnaast ook gebruikt in salades en voor zoet gebak.

5. De oranje Hokkaido/red kuri squash

Hokkaido Pompoen
Yay Hokkaido Pompoen

Een andere Japanse pompoensoort is de oranje Hokkaido, wat een klein pompoentje is met donkeroranje vruchtvlees. De schil van de pompoen is zacht en je kunt de Hokkaido eten zonder het eerst te schillen.

Overigens heeft de kleine pompoen een druppelachtige vorm en het wordt vaak verwerkt in een pompoensoep. Door zijn kleine formaat is het een geschikte pompoensoort om een kleine portie soep van te maken.

De Hokkaido pompoen is zoet en zacht van smaak en kan ook lekker gebakken of geroosterd worden in de oven. Zo kun je er stoofpotten, salades en ovenschotels van maken. Tevens worden ze gebruikt voor nagerechten en in onder andere zoet gebak. Je kunt bijvoorbeeld het vruchtvlees raspen en door je cakebeslag mengen.

6. De kabocha pompoen

Nog een soort uit de Japanse groentetuin is de kabocha pompoen, een eetbare, ronde pompoensoort met een harde, leerachtige schil. Wanneer je door deze schil heen bent gekomen, kom je uit bij oranje vruchtvlees met een volle, ietwat pittige, zoete smaak. De smaak lijkt wat op gekookte kastanjes en het is goed te verwerken in cakes, desserts en taarten door de zoetheid ervan.

De kabocha pompoen heeft een groene kleur en kan 12 tot 35 centimeter groot worden. De schil van deze pompoen kun je overigens ook eten, nadat je het hebt geroosterd en wat kruiden en zout hebt toegevoegd. Van deze pompoen kun je eveneens soep maken en een lekkere chutney of verwerk het in een pittige curry en laat je smaakpapillen op hol slaan.

7. De rouge vif d’etampes

rouge vif d'etampes
wikimedia Rouge vif d’etampes pompoen

Binnen de Franse pompoenensoorten is het ras rouge vif d’etampes erg bekend. De pompoen heeft een licht generfde schil en een afgeplatte vorm en is een van de meest geteelde soorten pompoenen ter wereld. Het heeft een zachte smaak en textuur, waardoor het een fijne pompoen is om te gebruiken voor soep.

Je kunt in dit geval lekker veel extra kruiden toevoegen, zoals currypoeder, komijn en paprikapoeder. Ook kun je het makkelijk combineren met andere groenten, waaronder pastinaak en wortel om een rijke soep te bereiden.

8. De Turkse muts pompoen

Turkse muts pompoen
Yay Turkse muts pompoen

Dit pompoenras, dat eruitziet als een tulband, bestaat al sinds het jaar 1817 en is daarmee een erg oud ras. De pompoen heeft een grootte van ongeveer 17 centimeter en een gewicht van één tot vier kilogram. Daarnaast bevat de pompoensoort mooie oranje, groene en witte strepen. Door dit kleurenspektakel kan het ook goed als decoratie gebruikt worden.

Het vruchtvlees binnenin een Turkse muts pompoen is hard, in tegenstelling tot andere benoemde soorten, en smaakt melig zoet. De schil is niet eetbaar, maar het vruchtvlees wel, al zit er niet veel vruchtvlees in deze pompoensoort. Overigens is de pompoen wel geschikt om te grillen om het vervolgens in een lasagne te gebruiken als alternatieve lasagnebladeren.

9. De pattison pompoen

pattison pompoen
Yay Pattison pompoen

Een pompoen met veel kleuren, maar vooral wit, is de pattison pompoen. Het wordt ook wel een “keizersmuts” genoemd en heeft een geschulpte, platte vorm. Er zijn ook kleine pattison pompoentjes te verkrijgen die voorzien zijn van licht gekleurd vruchtvlees. Hoe kleiner ze zijn, en dus hoe jonger de pompoenen zijn, hoe meer smaak eraan zit.

Deze pompoensoort wordt gekenmerkt door een milde, zoete smaak, waarnaast de schil ook eetbaar is. Bij een grootte groter dan tien centimeter gaat de smaak helaas verloren. Een Pattison pompoen kan lekker gevuld worden met allerlei soorten groente en is in tegenstelling tot alle andere genoemde soorten niet echt geschikt voor in een soep.

Wel kun je het in een hartige taart verwerken en snel garen in de magnetron. Overigens is het ook mogelijk om Pattison pompoenen te gebruiken als decoratie.

10. De melonette pompoen

melonette pompoen
HT Team | Hemels Thuis Melonette pompoen

Deze pompoensoort is vernoemd naar een meloen en smaakt ook naar dit fruit. Hoe langer je een melonette pompoen bewaart, hoe beter de smaak ervan wordt. Het heeft een oranje, gele schil met witte adertjes of puntjes erdoorheen. Daarnaast kan een pompoen van deze soort wel twee kilo zwaar worden en heeft het een rauwe, zuper zoete smaak. Immers lijkt het op de smaak van een zoete meloen.

Door de zoete smaak van deze pompoen kan het goed verwerkt worden in desserts, taarten en jam. Ook past het bij een salade van selderij, ui en wortel met een mayonaise-yoghurtsaus. Je kunt een melonette pompoen ook koken, waarbij de structuur iets korrelig wordt.

11. De jarrahdale Pompoen

Een jarrahdale pompoen is een decoratieve soort met een hoge sierwaarde. De pompoen wordt 30 centimeter hoog met een gewicht van ongeveer vier kilogram. De schil van deze pompoen is blauwgroen en het heeft een geplooide vorm. Jarrahdale pompoenen zijn eetbaar en bevatten een dikke, stevige laag vruchtvlees dat neutraal tot lichtzoet smaakt. Het vruchtvlees heeft overigens een oranje, gele kleur.

Deze pompoensoort wordt veel gebruikt in chutneys, maar is ook heerlijk in een soep. Door de dikke structuur van de pompoen kun je er ook goed jam van maken als broodbeleg op je boterham.

12. De blauwe pompoen

Een andere pompoensoort met een afwijkende kleur dan we van pompoenen gewend zijn, is de blauwe pompoen. Zoals je wellicht al verwacht, is de schil blauwachtig tot groen met een bobbelige en zeer harde structuur. Eigenlijk ziet deze pompoen eruit als een grote rugbybal. Na 90 dagen kan een blauwe pompoen geoogst worden.

De smaak van deze pompoen is nootachtig en daarnaast vol, zacht, zoet en enigszins melig. Het vruchtvlees smaakt sterker en krachtiger dan een oranje pompoen en heeft een dieporanje kleur. Door zijn sterke, aanwezige smaken wordt een blauwe pompoen veel in nagerechten gebruikt.

13. De reuze pompoen

Als laatste is er de reuze pompoen, wat een Zuid-Amerikaanse soort betreft. De pompoen weegt maar liefst 40 kilogram en heeft ondanks zijn grootte weinig smaak. Het vruchtvlees heeft een sponsachtige structuur en het wordt dan ook niet veel gebruikt om mee te koken. De reuze pompoen is vooral decoratief in gebruik, waarbij het vaak tijdens Halloween in de tuin of bij de voordeur wordt gezet.

De zwaarste reuze pompoen heeft een record van 2000 kilogram neergezet. Vooral jonge varianten van deze soort hebben nog wel wat smaak, maar alleen als ze niet zwaarder dan vijf kilogram zijn. In dat geval kun je het nog goed gebruiken in een jam of als smaakmaker.